TANJUG | Summit-ul CHINA – ECE, oportunitate pentru promovarea cooperărilor economice

Tanjug - Summit-ul CHINA - ECE, oportunitate pentru promovarea cooperarilor economiceSursa: Agenția de presă Tanjug – Serbia
A treia reuniune a șefilor de guvern din China și din țările Europei Centrale și de Est (ECE), care se va deschide, marți, la Belgrad, va fi o oportunitate de a promova cooperarea bilaterală și economică între țările participante, notează Agenția de presă sârbă Tanjug, subliniind că, timp de mulți ani, China a fost cel mai important partener pe relația comerțului exterior al Serbiei și principalul partener financiar din Asia.

Cooperarea economică dintre Serbia și China se bazează pe proiectele de infrastructură comercială, finanțate prin linii de credit acordate de Exim Bank China și fondul constituit ca parte a mecanismului de cooperare între China și țările din Europa Centrală și de Est.

Volumul schimburilor comerciale dintre Serbia și China s-au ridicat, în 2013, la 1,15 miliarde de euro, în timp ce deficitul (Serbiei) a fost de 1,13 miliarde euro. În primele nouă luni din 2014, exporturile au crescut cu 44,4% față de aceeași perioadă din 2013, în timp ce importurile au crescut cu 3,1%. Potrivit datelor prezentate de Banca Națională a Serbiei (BNS) pentru perioada cuprinsă între 2013 și 2015, Serbia a avut un aflux net de fonduri din China de 20 de milioane euro.
Cele mai importante acorduri interstatale dintre cele două părţi vizează: acordul privind comerțul și cooperarea economică, acordul de cooperare științifică și tehnologică, acordul privind evitarea dublei impuneri cu privire la venituri și impozitele pe proprietate.

Agenția Tanjug trece în revistă legăturile economice dintre Serbia și țările ECE, România fiind în prima parte a clasamentului principalilor parteneri pe relația comercială. În primele șase luni din 2014, volumul schimburilor comerciale dintre Serbia și România a fost de 480,8 milioane euro, în creștere cu 8% sută față de aceeași perioadă din 2013. Conform datelor BNS, pentru perioada 2005-2013, investițiile financiare ale companiilor din România în Serbia s-au ridicat la 139,7 milioane euro.

Tanjug - Ponta-Cresterea economica din Romania pe calea europeanaSub titlul „Ponta: Creșterea economică din România pe calea europeană”, în contextul reuniunii liderilor de guverne din China și Europa Centrală și de Est, Agenția Tanjug prezintă un articol centrat pe datele economice din România. Potrivit premierului Victor Ponta, „în 2014 și 2015, România rămâne una dintre cele mai importante economii în creștere din regiune”, având la orizontul anului 2019 aderarea la zona euro. „În primele nouă luni ale anului 2014, PIB-ul României a crescut, față de aceeași perioadă a anului 2013, cu 2,8% brut și cu 3,1% prin ajustare sezonieră. Acest lucru înseamnă că, dacă în 2013 am avut una dintre cele mai mari rate de creștere economică din UE (3,5%), în acest an putem ajunge din nou 3%, în condițiile în care zona euro și statele membre ale Uniunii Europene sunt, din păcate, pe o încetinire a creșterii economice”, a declarat premierul Ponta. Acesta a subliniat că România va rămâne printre „primele trei țări în termeni de creștere economică. Probabil nu va ajunge Irlanda, care are o situație aparte, dar faptul că doi ani consecutiv, suntem printre primele trei țări din UE în ceea ce privește creșterea economică este un lucru de care suntem mândri iar asta ar trebui să ne dea speranțe pentru viitor”.

Capitolul dedicat României, în cadrul broșurii oficiale a evenimentului, alături de declarația premierului Victor Ponta, este intitulat „Tânără, dar stabilă democrație, cu o economie în creștere”, (paginile 65 – 67). Broșura evenimentului poate fi studiată integral, AICI.China-ECE, brosura oficiala Belgrad 2014 A

Li KeqiangÎn mesajul transmis participanților la cel de-al treilea summit la nivel de Prim-miniştri din China și Europa Centrală şi de Est, programat marți, la Belgrad, prim-ministrul R.P. Chineze, Li Keqiang (foto), arată că de la inițierea formatului China-ECE a fost înregistrată o dezvoltare a schimburilor și cooperărilor, precum și aprofundarea prieteniei tradiționale dintre China și cele 16 țări.

„Ca un model de cooperare, liniile directoare de la București, lansate cu un an în urmă, identifică trei principii majore și șase domenii prioritare de cooperare între China și ECE. Pe parcursul anului trecut, am implementat liniile directoare reale, a fost transformat planul în realitate, și a fost asigurat un număr mare de proiecte de cooperare. Un număr de 69 de inițiative de cooperare în valoare totală de două miliarde USD au fost prezentate în timpul celei de a doua reuniuni a liderilor locali”, se arată în mesajul premierului Li Keqiang.

Potrivit liderului de la Beijing, Banca Populară Chineză și băncile din Europa Centrală și de Est au convenit asupra unui acord de investiții două miliarde dolari în piața obligațiunilor inter-bancare. Cooperarea privind energia nucleară a făcut progres, iar China a semnat acorduri de cooperare privind controlul de calitate, cu un număr de state din ECE. „Investițiile companiilor chineze în ECE depășesc acum 5 miliarde USD. Fondul de Investiții pentru Cooperare China-ECE, lansat în urmă cu mai puțin de un an, este de așteptat să asigure investiții în valoare de 200 milioane USD, înainte de sfârșitul anului”, se mai arată în mesajul premierului chinez. (Broșură, pagina 5)

REFERINȚE >>>
Cooperarea România – China în cadrul formatului China – ECE
Perspectivele coperării China – ECE, în contextul relațiilor China – UE
Reuniunea China – Europa Centrală şi de Est, Belgrad 2014
INTERVIU | Constantin Niţă: România trebuie să intensifice relaţiile economice cu China
Constantin Niță: „Este esenţial să continuăm şi să menţinem la un nivel ridicat dialogul bilateral dintre România şi China”
Interesele Europei Centrale și de Est în parteneriatul cu China
România – China | Relațiile economice, proiectele comune și perspectivele de cooperare
Ministrul Constantin Nită va participa la Conferința ministerială a miniștrilor economiei și comerțului China – ECE
Radio China Internaţional a dedicat o pagină prezenţei României la Târgul ECE de la Ningbo
Promovare comercială China-CEE programată în luna iunie
România, în studiile de fezabilitate chineze pentru dezvoltarea infrastructurii
România la cea de a treia reuniune a coordonatorilor naționali ai cooperării cu China
România şi China promit o cooperare mai strânsă
INTERVIU | Liviu Dragnea: „China se află printre prioritățile majore ale Guvernului Ponta”
Liviu Dragnea: Relația dintre România și China are un potențial foarte mare
Discuțiile Nuclearelectrica – China General Nuclear Power Group ar putea fi prelungite
Victor Ponta: Îmi doresc ca România să fie cel mai bun prieten din Uniunea Europeană al Chinei, o poartă de intrare politică, economică, comercială, culturală şi artistică
Premierii Victor Ponta şi Emil Boc într-un video-reportaj pe postul naţional din China
Victor Ponta: Investitorii chinezi au înţeles perfect despre ce tehnologie e vorba la Cernavodă
Premierii chinez şi român s-au întâlnit la Beijing
Premierul României primit de Preşedintele Chinei
Companiile chineze au cerut şanse egale cu celelalte companii la licitaţiile din România

Decizia politică de la Bucureşti vitală pentru colaborarea cu China
Premierul României solicită creşterea investiţiilor chineze
INTERVIU – Victor Ponta: România, partener privilegiat al Chinei în deciziile pe plan european
INTERVIU – România poată să devină un exportator de energie al Europei Centrale şi de Est
INTERVIU – „România are multe de oferit şi tinerelor generaţii din China”
INTERVIU | Dacian Cioloş: România trebuie să aibă o prezenţă economică mai activă în China
INTERVIU | China, singura mare putere implicată în proiecte planetare

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, EU Centrală şi de Est, Europa, Europa - Asia, Înţelege China, România, Uniunea Europeană. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.