China și ţările ECE vor accelera cooperarea win-win

Summitul China-ECE, noiembrie 2015China şi ţările Europei Centrale şi de Est (ECE) oferă o largă perspectivă de cooperare, cele două părţi trebuind să construiască pe rezultatele anterioare şi să accelereze cooperarea cu beneficii comune, a declararat, marți, premierul chinez Li Keqiang, în deschiderea Forumului economic-comercial China-ECE desfășurat la Suzhou. (Sursa: Xinhua)

Li Keqiang China - ECE accelerarea cooperarii win-win, 24 noiembrie 2015În condițiile în care schimburile comerciale bilaterale China şi cele 16 țări ECE au ajuns la peste 60 de miliarde USD în 2014, pe fondul creșterii lente a economiei globale, Li Keqiang (foto) a subliniat potențialul extraordinar al comerţului şi investiţiilor, existând perspectiva unei cooperări mai largi și accelerate în multe domenii.

Li a solicitat accelerarea conectivității în proiectele de transport regional și dezvoltarea infrastructurii de Internet, având în vedere inițiativa chineză „O centură, un drum”. Pentru a stimula cooperarea şi conectivitata, China este dispus să investească în construirea şi modernizarea infrastructurii din zonele portuare ale Mării Baltice, Mării Adriatice şi Mării Negre. De asemenea, China va sprijini ţările ECE să își înnoiască industriile de automobile, oţel, navale și echipamente, comerțul în sectorul agricol și al produselor alimentare fiind un alt domeniu important de cooperare.

Pentru a facilita investițiile bilaterale, China este interesată să constituie un fond de investiţii de trei miliarde USD, în formatul „16+1”, destinat companiilor financiare, dorindu-se extinderea canalelor de finanţare şi reducerea costurilor de finanţare.

Pe de altă parte, liderul guvernului de la Beijing a solicitat mai mult sprijin şi o mai mare implicare în investiţiile bilaterale şi comerciale, fiind propusă înfiinţarea unei platforme de inovare pentru a susține cooperarea bilaterală a întreprinderilor mici şi mijlocii.

„China va fi capabilă să evite capcana veniturilor medii până în 2020, atât timp cât va păstra un Produs Inter Brut mediu anual de peste 6,5% în următorii cinci ani. Acest nivel va contribui la redresare economică globală şi la pacea lumii”, a mai arătat premierul Li Keqiang.China - ECE accelerarea cooperarii win-win, 24 noiembrie 2015

REFERINȚE >>>
România este reprezentată de vicepremierul Costin Borc la reuniunea liderilor China-ECE
Lazăr Comănescu va reprezenta România la reuniunea liderilor China-ECE
CHINA-ECE | Oportunităţi pentru accelerarea cooperărilor
CHINA-ECE | “Un nou început, noi domenii, viziune nouă”
Suzhou va găzdui summitul CHINA – ECE 2015

Prezenţa politică a Chinei în ECE, prin iniţiativa „O centură, un drum”
România dorește consolidarea cooperării economice şi comerciale cu China
Xi Jinping: China se alătură României în domeniul energiei şi infrastructurii
Costin Mihalache: Ne dorim ca relațiile economice româno-chineze să ajungă la nivelul celor politice
România la reuniunea coordonatorilor naţionali China – ECE
CHINA – ECE | Necesitatea creșterii substanţiale a exporturilor românești, în China
CHINA – ECE | Expoziţia comercială și de investiții, Ningbo 2015
INTERVIU – Titus Corlăţean: “Un nou Drum al Mătăsii nu este contradictoriu cu interesele economice ale UE”
Reuniunea liderilor locali-naționali ai țărilor aflate de-a lungul Centurii economice și al Drumului Mătăsii

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, Din arhive, Din presa chineză, EU Centrală şi de Est, Europa, Europa - Asia, Înţelege China, România - China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.