CHINA-ECE | „Un nou început, noi domenii, viziune nouă”

China-ECE, noiembrie 2015China îşi propune să marcheze un punct de cotitură în relaţiile cu cele 16 ţări din Europa Centrală şi de Est (ECE), în cadrul apropiatei reuniuni programate la Suzhou, în 24 şi 25 noiembrie, în condiţiile în care evenimentul se va derula sub tema „un nou început, noi domenii, viziune noua”.

În cadrul celei de a patra reuniuni a liderilor din China şi ţările ECE, prima găzduită de China, oficialii de la Beijing vor promova noi măsuri, simultan cu extinderea domeniilor de cooperare care vizează interconectivitatea, investiţiile şi comerţul, finanţele, agricultura şi schimburile interumane, avându-se în vedere un program pe cinci ani, a declarat vice-ministrul chinez de Externe, Wang Chao.

Programul celor două zile include o masă rotundă şi un forum economic şi comercial, la care vor participa aproximativ 1.000 de delegaţi.

La rândul său, vice-ministrului chinez al Comerţului, Gao Yan, a declarat că volumul schimburilor comerciale China – ECE a crescut, de la 43,9 miliarde USD în 2010, la 60,2 miliarde USD, în 2014. De asemenea, companiile chineze au realizat investiţii de peste 5 miliarde USD în ţările ECE, în timp ce ţările ECE au investit peste 1,2 miliarde USD în China.
Gao Yan a mai arătat că relaţiile China – ECE sunt strâns legate şi de iniţiativa strategică „O centură, un drum”, cele două părţi având un potenţial uriaş de cooperare în domeniul energiei şi infrastructurii.

La invitaţia premierului Li Keqiang, la reuniunea programată săptămâna viitoare vor participa liderii din şaisprezece ţări, partea chineză anunţând delegaţii din: Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Macedonia, Republica Muntenegru, Polonia, România, Serbia, Slovacia şi Slovenia. Ulterior, liderii europeni vor avea, la Beijing, întâlniri cu preşedintele Xi Jinping.

Mecanismul China-ECE, iniţiat în anul 2012 de fostul premier Wen Jiabao, a contribuit la aprofundarea prieteniei tradiţionale şi la consolidarea cooperărilor şi relaţiilor dintre China şi Europa, a mai arătat Wang. Primele trei ediţii ale reuniunii liderilor s-au desfăşurat la Varşovia, Bucureşti şi Belgrad.

REFERINȚE >>>
Suzhou va găzdui summitul CHINA – ECE 2015
Prezenţa politică a Chinei în ECE, prin iniţiativa „O centură, un drum”
România dorește consolidarea cooperării economice şi comerciale cu China
Xi Jinping: China se alătură României în domeniul energiei şi infrastructurii
Costin Mihalache: Ne dorim ca relațiile economice româno-chineze să ajungă la nivelul celor politice
România la reuniunea coordonatorilor naţionali China – ECE
CHINA – ECE | Necesitatea creșterii substanţiale a exporturilor românești, în China
CHINA – ECE | Expoziţia comercială și de investiții, Ningbo 2015
INTERVIU – Titus Corlăţean: “Un nou Drum al Mătăsii nu este contradictoriu cu interesele economice ale UE”
Reuniunea liderilor locali-naționali ai țărilor aflate de-a lungul Centurii economice și al Drumului Mătăsii
România intenționează să deschidă un Birou de Promovare Turistică la Beijing
INTERVIU – „Relaţia dintre România şi China este o relaţie specială”
Xu Feihong: “România se situează în poarta drumului mătăsii Asia-Europa”
CHINA – ECE | Expoziţia comercială și de investiții, Ningbo 2015
COMENTARIU | Noul mod de gândire în diplomaţia Chinei
Li Keqiang: “China nu are nicio intenţie de a concura cu alte ţări pentru supremaţie”
Li Keqiang: China se confruntă cu provocări formidabile, orientându-se spre o nouă normalitate
China a pus 1,5 miliarde USD într-un fond care caută investiţii şi în România
XINHUA – China și România promit să consolideze relațiile

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, CHINA-ECE, Suzhou 2015, De departe ... România, Din presa chineză, EU Centrală şi de Est, Europa, Europa - Asia, Înţelege China, România, România - China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.