Prezenţa politică a Chinei în ECE, prin iniţiativa „O centură, un drum”

Formatul 16+1_China - ECESub titlul „Iniţiativa Centura şi Drumul, oportunitate de aur” (Belt and Road Initiative a golden opportunity) ediţia americană a publicaţiei China Daily subliniază prezenţa tot mai consistentă a Chinei în Europa Centrală şi de Est, fenomen accentuat prin investiţii, credite pentru proiecte de infrastructură, dar şi un număr tot mai mare de turişti chinezi. Pe fondul acestor date de ordin economic, China a devenit tot mai vizibilă politic în regiune, cooperările derulându-se bilateral şi multilateral cu cele 16 ţări ale grupului Europa Centrală şi de Est (ECE), de la Marea Baltică, în nordul Mării Adriatice și până în zona de Sud a Europei, arată Dusan Prorokovic, profesor la Facultatea de Diplomaţie şi Securitate din Belgrad, director executiv al Centrului pentru Strategii Alternative din Serbia.

China a fost de acord cu proiectele şi posibilele modalităţi de realizare, în cadrul formatului de cooperare multilaterală integrat „Summitului 16+1”, graţie viziunii preşedintelui Xi Jinping care a propus Iniţiativa „O centură, un drum”, în anul 2013. Astfel, ţările din Europa Centrală şi de Est au devenit legături importante în cadrul unei releţele care leagă Shenyang şi Harbin din China, cu Rotterdam, Hamburg şi alte porturi importante din Europa.

Pe deoparte, pentru China, este importantă creşterea volumului schimburilor comerciale cu Europa. De partea cealaltă, ţările ECE speră să atragă investitori chinezi şi să aibă acces nerestricţionat la tehnologiile chineze, dar şi să încheie acorduri financiare cu China.

În ceea ce priveşte măsurile financiare, un lucru este foarte important. În contrast cu iniţiativele Fondului Monetar Internaţional şi Băncii Mondiale, care urmăresc menţinerea stabilităţii monetare şi/sau fiscale, cu scopul de a menţine şi de controla (nerealist de mult) cheltuielile bugetare, toate iniţiativele Chinei legate de mecanismele de finanţare şi creditare sunt destinate dezvoltării.

Existenţa unui cadru multilateral de cooperare şi apropiere între ţările Central şi Est-europene este de asemenea un fapt important.

Aceste ţări diferă în multe aspecte: mărimea teritoriului, populaţie şi PIB-ul pe cap de locuitor, dar după poziţia ocupată în sistemul relaţiilor internaţionale. Cu excepţia Poloniei, care poate fi privită ca o „putere mijlocie” (şi, probabil, România, care ar putea fi clasificată ca „putere mică-mijlocie”), celelalte membre ECE se află în categoria ţărilor „mici”. Din moment ce toate aceste ţări sunt fie membre ale Uniunii Europene sau ale NATO, fie au diverse acorduri privind cooperarea cu UE şi NATO, spaţiul lor de mişcare independentă în politica externă, în cadrul existent, este foarte îngust. Însă, noul sistem internaţional multilateral prevăzut de China ar extinde spaţiul pentru ţările ECE, devenind mai independente în cadrul politic internaţional.

Se preconizează că, în viitorul apropiat, se va pune accentul pe trei aspecte: construcţia de căi ferate şi drumuri şi modernizarea porturilor; creşterea volumului total al schimburilor comerciale şi al investiţiilor; şi dezvoltarea unui cadru juridic pentru continuarea cooperării.

Fără îndoială, acest lucru va creşte cooperarea şi va aduce noi beneficii. Cu toate acestea, ar trebui să se acorde atenţie unei alte dimensiuni a cooperărilor, mai exact a cooperărilor multi-state.

Dintre toate proiectele finalizate recent sau planificate între ţările Central-Est europene şi China, un singur proiect a implicat China şi mai mult de o ţară ECE. Este vorba de proiectul de modernizare a căii ferate Belgrad – Budapesta. În următoarea fază a acestui proiect, coridorul trebuie să fie extins spre Sud, spre Skopje şi portul grecesc Pireu, astfel încât o cale ferată modernă să lege Marea Mediterană cu Europa Centrală. Acest proiect va implica patru ţări: Ungaria, Serbia, Macedonia şi Grecia.

Unul dintre secretele succesului înregistrat de proiectele UE în anii precedenţi constă în faptul că UE a insistat asupra proiectelor multi-state. Acest lucru întăreşte relaţiile dintre ţări, îmbunătăţeşte cooperarea şi ajută la împărţirea responsabilităţilor.

În cazul în care cooperarea dintre China şi ţările Europei Centrale şi de Est este predominant bilaterală, proiectele vor concura cu proiectele naţionale ale ţărilor ECE. Există pericolul ca unele proiecte naţionale să nu fie compatibile cu proiectele naţionale ale altor ţări. Insistând asupra compatibilităţii proiectelor naţionale, va fi creat un nou cadrul care va ajuta atât China, cât şi ţările ECE, ca o garanţie pentru o cooperare consolidată, dinamizată, a formatului „16+1”.China – ECE

REFERINŢE >>>
România dorește consolidarea cooperării economice şi comerciale cu China
Xi Jinping: China se alătură României în domeniul energiei şi infrastructurii
Costin Mihalache: Ne dorim ca relațiile economice româno-chineze să ajungă la nivelul celor politice
România la reuniunea coordonatorilor naţionali China – ECE
CHINA – ECE | Necesitatea creșterii substanţiale a exporturilor românești, în China
CHINA – ECE | Expoziţia comercială și de investiții, Ningbo 2015
INTERVIU – Titus Corlăţean: “Un nou Drum al Mătăsii nu este contradictoriu cu interesele economice ale UE”
Reuniunea liderilor locali-naționali ai țărilor aflate de-a lungul Centurii economice și al Drumului Mătăsii
România intenționează să deschidă un Birou de Promovare Turistică la Beijing
INTERVIU – „Relaţia dintre România şi China este o relaţie specială”
Xu Feihong: “România se situează în poarta drumului mătăsii Asia-Europa”
CHINA – ECE | Expoziţia comercială și de investiții, Ningbo 2015
COMENTARIU | Noul mod de gândire în diplomaţia Chinei
Li Keqiang: “China nu are nicio intenţie de a concura cu alte ţări pentru supremaţie”
Li Keqiang: China se confruntă cu provocări formidabile, orientându-se spre o nouă normalitate
China a pus 1,5 miliarde USD într-un fond care caută investiţii şi în România
XINHUA – China și România promit să consolideze relațiile

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, De departe ... România, Din presa chineză, EU Centrală şi de Est, Europa, Europa - Asia, Înţelege China, România, România - China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.