Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a declarat că relațiile de cooperare cu China au ajuns în cele mai bune timpuri, cele două părți fiind gata să extindă relațiile în numeroase domenii. „China este prietenul nostru de încredere. Extinderea cooperării cu China este, fără îndoială, o prioritate diplomatică a Rusiei”, a declarat Putin în cadrul unui interviu acordat XINHUA, înaintea participării la Conferința privind Interacțiunea și Măsurile de Consolidare a Încrederii în Asia (CICA), programată pentru marți și miercuri, la Shanghai.
Putin, care va efectuat, de asemenea, o vizită de stat în China, a declarat că, la rândul său, președintele chinez Xi Jinping va revizui punerea în aplicare a acordurilor deja semnate, elaborând obiective viitoare. „Cred că viitoarele discuții vor da un impuls puternic pentru diferite proiecte de cooperare bilaterală, precum pentru adâncirea coordonării între cele două țări, pe scena internațională”, a declarat liderul rus. Putin a subliniat că, în etapa actuală, cele două țări ar trebui să acorde prioritate consolidării cooperărilor în economie, știință și înaltelor tehnologii. Pe fondul turbulențelor economice globale, consolidarea relațiilor economice și comerciale reciproc avantajoase au fost de o importanță crucială pentru cele două țări, stimulând investițiile reciproce. China este, în prezent, cel mai mare partener comercial al Rusiei, cu un volum al schimburilor comerciale care se apropie de 90 miliarde USD, în 2013. Cele două țări urmăresc creșterea volumului schimburilor comerciale la 100 miliarde USD în 2015 și la 200 miliarde de USD în 2020. În ceea ce privește cooperarea în domeniul energiei, Putin a declarat că pregătirea acordurilor privind exportul de gaze naturale rusești în China au intrat în faza finală. „Pentru Rusia, punerea în aplicare a acestor acorduri înseamnă diversificarea destinațiilor de alimentare cu gaze naturale, în timp ce pentru partenerii noștri chinezi … ar putea fi o soluție pentru lipsa de energie, ajutând la securitatea ecologică”, a arătat Putin.
Moscova și Beijing au decis, de asemenea, să coopereze îndeaproape pentru a reduce dependența de comerțul extern, a mai arătat Putin, adăugând că cele două părți au în vedere punerea în aplicare a 40 de proiecte majore, în valoare de 20 de miliarde USD. În plus, acesta a subliniat că Rusia și China au avansat procedurile privind modalitățile de extindere a decontărilor în moneda locală, în încercarea de a proteja comerțul bilateral de fluctuațiile schimburilor principalelor valute. Privind cooperarea în Extremul Orient al Rusiei, Putin a exprimat speranța ca întreprinderile chineze să preia inițiativa investițiilor în această regiune vastă, în contextul unor politici preferențiale.
Într-un context mai larg, Vladimir Putin a evidențiat cooperarea inter-umană Rusia – China, care a progresat în direcția bună, la fel ca și relațiile bilaterale din ultimii ani în ceea ce privește: Anul limbilor străine, Anului Turismului, precum și a Anului Tineretului aflat în curs de desfășurare, toate contribuind substanțial la dezvoltarea fără precedent a relațiilor bilaterale. „Generația tânără din cele două țări au devenit din ce în ce mai interesată de istoria, cultura și obiceiuri. Acesta este un proces obiectiv, și vom oferi suport total acestui proces”. Președintele rus a mai declarat că cele două țări planifică stimularea cooperării în zona investițiilor, fiind vizate producția de mașini, prelucrarea produselor agricole, miniere, infrastructurii energetice și de transport.
Vorbind de anul 2015, când Rusia și China vor sărbători 70 de ani de la înfrângerea naziștilor, Putin a declarat că cele două țări se declară împotriva oricăror încercărilor de a denatura istoria celui de-al Doilea Război Mondial. Aceste încercări sunt inacceptabile, iar consecințele sunt periculoase, a spus Putin. „Anul viitor, vom organiza o serie de evenimente pentru a sărbători împreună 70 de ani de la victorie, atât în format bilateral, cât și în cadrul Organizației de Cooperare de la Shanghai”. Putin a remarcat că Rusia și China pledează pentru crearea unui nou cadru de securitate și dezvoltare durabilă în regiunea Asia – Pacific, care se bazează pe principii precum egalitatea, respectul legilor internaționale, neutilizarea amenințării și agresiunii. „În prezent, această problemă a devenit tot mai urgentă” a spus el , adăugând că în cadrul viitorului summit CICA, un mecanism eficient de cooperare va fi supus aprobării.
Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, se va afla în China, în cadrul unei vizite de stat, la invitația președintelui R.P. Chineze Xi Jinping. Aceasta va fi prima vizită în China a liderului rus de la preluarea mandatului de către Xi, fiind totodată cea de a doua întâlnire dintre cei doi președinți din acest an. Cei doi președinți vor asista la semnarea unei serii de acorduri importante de cooperare bilaterală.
REFERINȚE >>>
China condamnă sancțiunile unilaterale împotriva Rusiei
Lavrov: “Strânsa cooperare pe scena internaţională este cel mai important aspect al parteneriatului strategic chinez-rus”
China nu dorește instabilitate în Europa de Est
COMENTARIU | Să îndrăznim să privim Rusia şi Turcia cu detaşare
COMENTARIU | China respinge și referendumul din Crimeea, și sancțiunile SUA-UE împotriva Rusiei
COMENTARIU | China mizează pe Rusia în evenimentele din Ucraina
China – Rusia, acord petrolier de 270 miliarde USD
Preşedintele Xi Jinping s-a întâlnit cu Patriahul Kirill al Rusiei
Xi Jinping doreşte intensificarea cooperărilor militare între China şi Rusia
China şi Rusia se opun dezvoltării fără limite a capacităţilor anti-rachetă
Vocea Rusiei şi China Radio International vor fi angajate în proiecte comune noi
Preşedinţii chinez şi rus despre cooperarea bilaterală
Negocieri strategice chino-ruse desfăşurate la Moscova
Chinezii pun stăpânire pe Siberia. Rusia contraatacă
Declaraţia comună China – Rusia
Vladimir Putin la Summit-ul Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai
Comerţul Rusia – China în creştere foarte rapidă
China şi Rusia au semnat contracte de 15 miliarde USD
China şi Rusia au blocat rezoluţia ONU legată de Siria
China şi Rusia au semnat acorduri de colaborare în valoare de peste 7 miliarde USD
China şi Rusia aprofundează relaţiile comerciale
China se alatura Rusiei si critica scutul american antiracheta din Europa: Poate afecta stabilitatea strategica si securitatea globala
Rusia şi China se opun unei rezoluţii împotriva Siriei